Syrop glukozowo-fruktozowy sprzyja wzrostowi guzów jelita grubego

22 marca 2019, 12:20

Syrop glukozowo-fruktozowy sprzyja wzrostowi guzów jelita grubego, przynajmniej u myszy.



Figurki z początków Królestwa Judy

28 grudnia 2012, 20:46

Pracując na terenie osiedla Motza w zachodniej części Jerozolimy, archeolodzy z Izraelskiej Służby Starożytności odkopali świątynię i rytualne figurki ludzkich głów oraz koni z początków Królestwa Judy (sprzed ok. 2750 lat).


Mniej zębów - wyższe ryzyko choroby serca

13 kwietnia 2010, 12:02

Ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zwłaszcza choroby niedokrwiennej serca, jest ściśle związane z liczbą zębów, jakie człowiekowi pozostały.


Jak grają koszykarze o dużej liczbie trafień?

18 września 2007, 10:53

Aby idealnie trafić do celu z wyskoku, koszykarze muszą się wpatrywać w kosz przez ok. 350 milisekund. To warunek konieczny i wystarczający.  


Piwo dla ratowania Wielkiej Rafy Koralowej

11 grudnia 2015, 13:31

Jak ocalić Wielką Rafę Koralową? Wg Jamesa Gruegona, sprzedając i pijąc piwo o mówiącej za siebie nazwie Great Barrier Beer.


Bez względu na rodzaj stosowanego kosmetyku, chroniąc się przed słońcem, zapominamy o powiekach

4 kwietnia 2019, 11:51

Kiedy nakładamy krem przeciwsłoneczny, pokrywamy większą powierzchnię twarzy niż wtedy, gdy stosujemy krem nawilżający z filtrem. I w jednym, i w drugim przypadku pomijamy jednak wrażliwe okolice powiek.


Lewatywa z pseudofekaliów zastąpi przeszczep?

11 stycznia 2013, 11:56

Kanadyjscy naukowcy sporządzili koktajl gatunków bakterii ze zdrowego przewodu pokarmowego. Wg nich, może on zastąpić bakterioterapię fekalną.


Jak wino ogranicza uszkodzenia po udarze

23 kwietnia 2010, 10:16

Naukowcy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa zidentyfikowali mechanizm, za pomocą którego czerwone wino chroni mózg przed uszkodzeniami powodowanymi przez udar.


Frytki© Lililicencja: Creative Commons

Smażone potrawy mogą uszkadzać serce

28 września 2007, 11:46

Hamburgery, frytki czy inne tłuste pokarmy poddawane obróbce w wysokiej temperaturze mogą szkodzić sercu w jeszcze inny sposób niż opisywany dotąd w literaturze medycznej. Naukowcy zaobserwowali, że powstające wtedy w dużych ilościach końcowe/zaawansowane produkty glikacji (ang. advanced glycation end products, AGEs) powodują krótkotrwałe, ale znaczące zaburzenia kurczliwości naczyń krwionośnych.


W Wielkiej Brytanii zamrożono tkankę jąder 9-letniego chłopca

24 grudnia 2015, 07:04

W Wielkiej Brytanii zamrożono tkankę jąder 9-letniego chłopca z nieoperowalnym glejakiem. Nathan Crawford musi przejść chemio- i radioterapię, ale agresywne leczenie może sprawić, że będzie bezpłodny. Lekarze mają nadzieję, że da się tego uniknąć dzięki wszczepieniu pobranej tkanki w wieku nastoletnim.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy